Εξετάζονται νέα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον – 9 περιστατικά διερευνώνται στην Κρήτη

Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα

Δύο εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο.

Επιπλέον εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη, ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά.

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 10 κρούσματα.

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας – Ανησυχία για αστρονομικό αριθμό μολύνσεων

Στο ίδιο πλαίσιο, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον που φαίνεται να προκαλεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της και της μεγαλύτερης ανοσοδιαφυγής της.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει. Από την άλλη, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Δέλτα, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Μολονότι αρκετά ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή παραμένουν, πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όσο περνάει ο χρόνος, νιώθουν όλο και πιο βέβαιοι ότι η Όμικρον είναι πιθανό να αλλάξει δραματικά την πορεία της πανδημίας – όχι προς το καλύτερο. Η νέα παραλλαγή έχει κιόλας εξαπλωθεί ραγδαία σε περισσότερες από 70 χώρες (και στην Ελλάδα), κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι της Δέλτα και των άλλων στελεχών του κορονοϊού.

Ιολόγοι, ανοσολόγοι, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η Όμικρον είναι άλλη μια ζαλιστική «βουτιά» που κάνει το «τρενάκι του τρόμου» της πανδημίας και μάλιστα ακριβώς πριν τις γιορτές, όταν οι πάντες έλπιζαν για το ακριβώς αντίθετο. Μετά την ανάλυση των έως τώρα στοιχείων, κυρίως από Νότια Αφρική, Βρετανία και Δανία, το «προφίλ» της Όμικρον αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η νέα παραλλαγή έχει ένα ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων παραλλαγών.

Λιγότερο σαφές είναι σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί να διαφεύγει καλύτερα της ανθρώπινης ανοσιακής απόκρισης ή στο ότι είναι εγγενώς πιο μεταδοτική από τους προδρόμους της. Η απάντηση δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο βραχυπρόθεσμα, αλλά θα έχει μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα. Αν το πλεονέκτημά της είναι η ανοσιακή διαφυγή, τότε το πλεονέκτημα της Όμικρον έναντι της Δέλτα θα εξασθενήσει σταδιακά και οι δύο παραλλαγές πιθανώς θα καταλήξουν να κυκλοφορούν παράλληλα. Αν η Όμικρον είναι και πιο λοιμογόνος, πιθανώς θα αντικαταστήσει τη Δέλτα, όπως έκανε η Δέλτα με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί